Izberite

Toyota skupaj s Coca-Colo in družbo Air Liquide

sodeluje v testnem programu težkih tovornjakov na vodikove gorivne celice
  • Toyota izvaja pilotni program za nov tovornjak za dolge razdalje na vodikove gorivne celice in brez izpušnih plinov kot del dobavnih dejavnosti za družbo Coca-Cola.
  • Toyota je pripravila konceptualno rešitev za tovornjak na vodik, da bi dokazala učinkovitost in uporabnost tehnologije gorivnih celic za prevoz tovora s težkimi tovornjaki.
  • Električna vozila na vodikove gorivne celice bi lahko bistveno zmanjšala ogljični odtis prevoza tovora na dolge razdalje s tovornjaki in spodbudila razvoj trajnostne infrastrukture za polnjenje z vodikom.

Toyota bo tudi v prihodnje ponujala vrsto tehnologij za dosego ciljev razogljičenja, da bi podpirala svetovna prizadevanja številnih deležnikov za zmanjšanje emisij CO2. Toyotini sistemi vodikovih gorivnih celic bodo kot ena teh tehnologij prispevali k oblikovanju trajnostne ekonomije vodika, ki bo vključevala tudi težki tovorni promet.

Toyota je v sodelovanju z družbo Coca-Cola kot del njenih dobavnih dejavnosti začela testirati nov tovornjak na vodikov pogon.

Tovornjaki na vodikov pogon uporabljajo Toyotine module gorivnih celic, ki združujejo molekule vodika (H₂) in kisika (O₂) v vodo, ob tem pa proizvajajo električno energijo. 

Tako je edina emisija iz izpušne cevi voda. Poleg tega hitro polnjenje zagotavlja visoke stopnje izkoriščenosti.

Družba Air Liquide, vodilna na področju rešitev na področju proizvodnje in distribucije nizkoogljičnega in obnovljivega vodika, za ta projekt dobavlja vodik iz obnovljivih virov. To sodelovanje poudarja pomen sočasnega razvoja vozil in infrastrukture, da bi si prizadevali za vzpostavitev bolj trajnostne družbe.

Toyota s temi projekti tovornjakov na vodik namerava podpreti razogljičenje prevoza težkega tovora po cestah, ki glede na opravljene tonske kilometre predstavlja četrtino evropskega tovornega prometa. 

. Komercialni tovornjaki so zaradi svojih vzorcev porabe in povpraševanja po velikih količinah vodika ključni akterji pri razvoju trajnostnih infrastruktur vodika. Najnovejše sodelovanje ponovno ponazarja Toyotin cilj podpirati in prispevati k vzpostavitvi ogljično nevtralne družbe v največji možni meri v Evropi in širše.

»Veseli nas, da lahko v sodelovanju s Toyoto in Air Liquide preizkušamo vodikove rešitve za naše logistične operacije na dolge razdalje. Iz te izkušnje želimo pridobiti nova spoznanja, ki nam bodo koristila pri naših nadaljnjih prizadevanjih za zmanjšanje ogljičnega odtisa

Eric Desbonnets, podpredsednik za dejavnosti v Parizu 2024 in trajnost, Coca-Cola

»Air Liquide ter Coca-Colo in Toyoto povezujejo skupne ambicije: uvajanje konkretnih rešitev za soočanje z izzivom energetskega prehoda. Ta skupni projekt je del takšnega pristopa, njegov namen pa je prikazati pomen vodika za prevoz težkega tovora. Zaradi vse večjega povpraševanja po produktih z nizkimi emisijami ogljika pri prevozu je vodik še posebej primeren za prevoz na dolge razdalje, saj zagotavlja prilagodljivost in produktivnost

Erwin Penfornis, podpredsednik globalne poslovne linije za vodikovo energijo, Air Liquide

»Da bi pomagali pospešiti širitev uporabe vodikovih tehnologij v naši družbi, širimo uporabo našega Toyotinega modula gorivnih celic tudi na tovornjake, avtobuse na kratke in dolge razdalje, vlake, čolne, plovila za priobalno plovbo in plovbo po morju na kratke razdalje, stacionarne generatorje in tako naprej.

V veliko veselje nam je, da lahko sodelujemo s podobno mislečimi partnerji in pokažemo našo skupno vizijo trajnostne mobilnosti. Spoznanja, pridobljena na podlagi teh konceptualnih rešitev, bodo ključni mejniki na naši poti do doseganja cilja ničelnih emisij ogljika v izpušnih plinih pri naših logističnih dejavnostih do leta 2040

Thiebault Paquet, podpredsednik za raziskave in razvoj, Toyota Motor Europe