Izberite

24 ur Le Mansa

Stopničke za ekipo TOYOTA GAZOO Racing v dramatični dirki

Ekipi TOYOTA GAZOO Racing je za las ušla nepozabna zmaga na 92. izvedbi legendarne dirke 24 ur Le Mansa, kjer je v četrtem krogu vztrajnostne serije WEC 2024 v dramatičnem boju v spremenljivih razmerah osvojila težko prigarane stopničke.

Svetovni prvaki so po težkem začetku premagali težave in se po zaslugi vozniškega znanja, učinkovitih postankov v boksih, pametne strategije in močnega ekipnega duha v spopadu z izjemno konkurenco 23 vozil razreda Hypercar v ekstremnih vremenskih razmerah borili za odličje.

José María López, Kamui Kobajaši in Nyck de Vries so se v vozilu št. 7 GR010 HYBRID v zadnjih etapah pogumno borili za zmago, a jim popoln finiš na koncu žal ni uspel. Navkljub startu s 23. mesta so po 311 dramatičnih krogih zasedli drugo mesto z zaostankom zgolj 14,221 sekunde.

Sébastien Buemi, Brendon Hartley in Ryo Hirakawa so na večjem delu dirke vodili, a jim je možnost za zmago ušla, ko je njihovo vozilo GR010 HYBRID št. 8 dve uri pred koncem izgubilo oprijem in se zavrtelo. Svetovni prvaki so po hrabrem boju zasedli peto mesto.

Vozili GR010 HYBRID sta sicer dirko začeli na repu startne liste, a sta pred več kot 300.000 navijači kljub spremenljivemu vremenu s prebijanjem mimo konkurence pokazali borbenega duha.

Vozila št. 8 dež v drugi in šesti uri dirke ni preveč oviral in se mu je uspelo vključiti v boj za stopničke, vozilo št. 7 pa se je med najboljših šest prebilo že v začetnih etapah dirke. Potek tekme se je spremenil sredi sedme ure dirke, ko je varnostni avto vodilne dirkače združil na čelu.

Dirka je bila za več kot eno uro prekinjena, saj se je na La Sarthe zgrnila tema in še več dežja. Ko se je vožnja nadaljevala, so vozniki uporabili vse svoje znanje, da bi premagali razmere in vozili GR010 HYBRID popeljali v ospredje.

Po Ryojevi odlični predstavi v dežju je vozilo št. 8 vodilo od devete do 18. ure in nato zaostalo zgolj zaradi različnih strategij postankov v boksih, vozilo št. 7 pa se je obdržalo na tretjem mestu. Približno na polovici dirke smo bili zaradi močnega dežja priča več kot štirim uram neprekinjene vožnje za varnostnim avtom.

V tesnem boju so se ekipe Cadillac, Ferrari, Porsche in TOYOTA GAZOO Racing izmenjevale na čelu dirke glede na promet, počasne cone in incidente. Ko se je po 19. uri dirke varnostni avto umaknil, je dogajanje postalo napeto, saj je bilo kar sedem prvih vozil znotraj le štirih sekund.

V zadnjih etapah se je boj v ospredju še dodatno zaostril. Brendon je v vozilu št. 8 z najhitrejšimi krogi dirke prehitel Ferrari št. 50, ko je začelo deževati. 

Boj se je nadaljeval tudi na mokrih tleh, a je Brendon v vozilu št. 8 dve uri pred koncem izgubil praktično vse možnosti, ko se je zaradi Ferrarija št. 51 zavrtel in padel na šesto mesto.

Ekipa je tako upala na zmago z Joséjem v vozilu št. 7, ki je po dveh predrtih pnevmatikah z izjemnim tempom pridobil precej časa. Ni popuščal in je prehitel Ferrari št. 51 ter tako prišel na drugo mesto, nato pa v zadnjih dveh urah celo povedel.

Toda sledil je še postanek za dolivanje goriva in tako je José zadnjih 30 minut dirke začel s 40 sekundami zaostanka. Tega mu je sicer uspelo zmanjšati, a krogov je bilo čedalje manj in misija se je izkazala za nemogočo. José je z vozilom št. 7 osvojil drugo mesto za zmagovalnim Ferrarijem št. 50, Sébastien pa je nekaj trenutkov pozneje v cilj pripeljal kot peti.

Akio Tojoda (ustanovitelj ekipe): 

»Letos se je dogajanje v Le Mansu začelo že pred začetkom dirke in je trajalo še dolgo po njem. A se v nobenem trenutku nisem počutil nelagodno, ker je to Kamuijeva ekipa. Resnično sem verjel v ekipo, ki jo je sestavil. Vsi člani so se vse do konca 24-urne dirke borili izjemno.

Tekma je bila odlična, a rezultat je sila neprijeten! Pred dirko sem vsem povedal, da imamo najboljše mehanike, najboljše inženirje in najboljše voznike na svetu, in upam, da bomo njihovo razočaranje uspeli spremeniti v moč in ponovno postati najboljša ekipa na svetu!

Spremenimo to razočaranje v moč in poskrbimo, da bo ta ekipa spet tisto, za kar jo ima preostali svet!«

P.S. »Vesel sem, da je bil z nami Jose! Hvala! Še naprej dobro sodeluj z Lexusom. Mike, čakam, da se vrneš. Raje te vidim na štirih kolesih. In Kamui, poskušajmo končati kvalifikacije! Mehanikom vozila št. 7 se zahvaljujem za njihovo trdo delo v tednu dirke. Vsem se zahvaljujem za trud v tem tednu, ker so garali po cele dneve. Rad imam vozilo št. 7, ki ga vozijo sami navihani vozniki. 

Vem, da je z njim veliko dela, a vas prosim, da še naprej lepo skrbite zanj. Zdaj pa se dobro spočijte!«

P.P.S. »To je bila res odlična 24-urna dirka. Čestitke vsem pri Ferrariju! Hvala tudi Porscheju in Cadillacu, ki sta se resnično borila do konca.«

Kamui Kobajaši (vodja ekipe in voznik, vozilo št. 7):

»To je bila za nas zelo težka dirka. Lahko bi zmagali, a smo imeli nekaj težav. Za vozilo št. 7 to ni bilo najlažjih 24 ur, a je celotna ekipa v zelo napornem tednu opravila odlično delo. 

To je bila fenomenalna 24-urna dirka, v kateri so se vsi proizvajalci neprestano borili. Vsak si želi zmage na tej dirki in bili smo zelo blizu. Zaradi tako tesnega finiša se želimo prihodnje leto vrniti še močnejši in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da to tudi uresničimo. Ekipi TOYOTA GAZOO Racing na Japonskem in v Nemčiji se zahvaljujemo za vso podporo in trdo delo. Ponovno se zahvaljujem tudi Morizo sanu. Odkar smo izvedeli za Mikovo poškodbo kot tudi ves teden dirke nas je zelo podpiral. 

. Skupaj se borimo kot ekipa TOYOTA GAZOO Racing in prihodnje leto bomo še močnejši.«

José María López (voznik, vozilo št. 7):

»Vsem v ekipi na Japonskem in v Kölnu bi se rad zahvalil za trdo delo in zaupanje, ki so mi ga izkazali, ko so mi dali to priložnost. Hvala Kamuiju in Nycku, ki sta opravila odlično delo, prav tako kot mehaniki in inženirji. Odkar se je Mike pred desetimi dnevi poškodoval in sem ga zamenjal, je bil to zame pravi tobogan čustev. Vesel sem, da sem bil tu, a obenem žalosten zanj.

To je bila zame nedvomno najtežja dirka do zdaj, zaradi vremena, starta z zadnjega mesta in izgube časa zaradi počasnih con, predrtih pnevmatik in drugih težav. A se nam je vsakič uspelo vrniti in pokazati našega močnega duha. Ponosen sem na vse. Zame je to čustven dan, saj ne vem, kdaj se bom imel spet priložnost boriti za skupno zmago.«

Nyck de Vries (voznik, vozilo št. 7):

»Najprej bi se rad zahvalil Sébu, Brendonu in celotni ekipi za njihovo neskončno delo in ogromen trud v teh izjemno težkih 24 urah Le Mansa. 

Dirka je bila neverjetna, saj je potekala v izredno težkih razmerah in je bila zelo izenačena. Bili smo tako blizu, a hkrati tako daleč od zadanega cilja. Kljub temu je celotna ekipa prikazala dobro predstavo in tekmo končala na stopničkah, zaradi česar je moj prvi Le Mans z ekipo TOYOTA GAZOO Racing res poseben.«

 

Sébastien Buemi (voznik, vozilo št. 8):

»Iskreno sem zaradi petega mesta nekoliko razočaran. Dolgo smo vodili in mislim, da bi lahko zmagali, če ne bi prišlo do incidenta v zadnjem delu dirke.

Imeli smo dober tempo in naredili nismo nobene napake, zato me izid jezi. Ekipa je svoje delo opravila odlično, Brendon in Ryo sta vozila zelo dobro, inženirji pa so izbrali pravilno strategijo, zato menim, da smo se dobro odrezali. Zdaj se moramo le še dobro pripraviti na naslednjo dirko v Braziliji.«

Brendon Hartley (voznik, vozilo št. 8): 

»Za navijače je bila to čudovita dirka, za nas pa na koncu boleča. Precejšen del dirke smo bili v položaju za zmago. V enem od delov, ko smo vozili za varnostnim avtom, smo izgubili nekaj prednosti, a smo si nato ponovno priborili drugo mesto in se celo borili za vodstvo, potem pa so me zrinili s steze. To nas je v zadnjih nekaj urah praktično izločilo iz boja za zmago, čeprav smo bili že res blizu. 

Vesel sem, da smo po vsem trdem delu, ki ga je celotna ekipa vložila v doseganje dobrega rezultata, z enim vozilom le prišli na stopničke. Zmanjkalo nam je res malo, zato bomo potrebovali nekaj dni, da predelamo čustva.«

Ryo Hirakawa (voznik, vozilo št. 8):

»Ne vem, kaj naj rečem. Borili smo se skupaj in v tako težkih razmerah naredili vse, kar je bilo v naši moči. Ves teden smo trdo delali in res smo želeli maščevati lanski poraz. Imeli smo priložnost, ne pa tudi dovolj sreče.

Razočaranje je veliko, še posebej zato, ker smo bili tako dolgo v ospredju in smo se res trudili. Ostati moramo močni, se osredotočiti na preostanek sezone in se poskusiti ponovno zavihteti na vrh. Vrnili se bomo močnejši.«

 

24 ur Le Mansa - rezultat

  1. #50 Ferrari AF Corse (Fuoco/Molina/Nielsen)      311 krogov
  2. #7 TOYOTA GAZOO Racing      +14,221 s
  3. #51 Ferrari AF Corse (Pier Guidi/Calado/Giovinazzi)         +36,730 s
  4. #6 Porsche Penske (Estre/Lotterer/Vanthoor)     +37,897 s
  5. #8 TOYOTA GAZOO Racing      +1 min 2,824 s
  6. #5 Porsche Penske (Campbell/Christensen/Makowiecki) +1 min 45,654 s